Waarschuwing! Meel kan plots veranderen in een gevaarlijke stofbom

Meel, een bekend product dat veel wordt gebruikt bij het maken van brood, pizza en snacks, kan soms veranderen in een gevaarlijke en fatale "stofbom".

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Meel, een bekend product dat mensen op grote schaal gebruiken bij het maken van brood, pizza en snacks, kan soms veranderen in een gevaarlijke en fatale “stofbom”. Op 2 mei 1878 was er een tragische explosie in de Washburn “A” Mill, de grootste korenmolen in de Verenigde Staten op dat moment. Het doodde 17 mensen en verpulverde het hoofdgebouw. De molen ontplofte toen meelstof dat in de lucht hing ontbrandde. Washburn heeft echter geen stoffilters in gebruik genomen, omdat het niet veel aandacht besteedde aan stofexplosievoorzorg, hoewel er verschillende explosieve incidenten in Europa waren gebeurd.

    Over het algemeen komen er jaarlijks meer dan 10 explosie-incidenten voor in de voedselverwerkende industrie, alleen in de VS. Elk incident zou een waarschuwing moeten zijn voor andere fabrikanten. Maar waarom gebeurt dit? En hoe kunnen voedselfabrikanten worden beschermd tegen brandbare meelexplosies?

    We weten dat 5 elementen, namelijk “Explosion Pentagon”, aanwezig moeten zijn voordat een stofexplosie plaatsvindt:

    1. Brandbaar stof (brandstof)
    2. Ontstekingsbron (warmte)
    3. Zuurstof in de lucht (oxidator)
    4. Verspreiding van stofdeeltjes in voldoende hoeveelheid en concentratie
    5. Opsluiting van de stofwolk

    Kortom, wanneer brandstof (brandbaar stof) wordt verspreid en opgesloten in een afgesloten ruimte of gebouw, zal ontsteking resulteren in een explosie. Wat de meelproductie betreft, kunnen explosies optreden in verwerkingsfabrieken waar meelstofdeeltjes in lucht zweven, zich ophopen in voldoende hoeveelheid en concentratie (60 g / m3), zich verspreiden in een stofwolk en uiteindelijk worden ontstoken door bronnen zoals wrijvingswarmte tijdens het maalproces en vonken die in de planten worden gegenereerd.

    Hoe kunnen we fabrikanten beschermen tegen brandbare meelexplosie?

    Door een van de vijf elementen weg te nemen die de explosie veroorzaken. Daarom moet een fabriek ervoor zorgen dat er geen plaatsen zijn waar meelstof zich kan ophopen. Dit betekent gladde plafonds en schuine oppervlakken. Het hebben van de juiste afzuigsystemen, en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de stofproductie. Het is belangrijk om de goedgekeurde stofzuigers te gebruiken voor stofafscheidingen.

    Verwijder dingen die vonken, ontbranden of wrijving of warmtebronnen veroorzaken. Houd statische elektriciteit onder controle. En zorg ervoor dat de mechanische en elektrische apparatuur regelmatig onderhoud hebben. Zorg ervoor dat de fabriek isolatiebarrières heeft en dat werknemers de juiste schroeftransporteurs gebruiken.

    Laat hieronder je gegevens achter om de whitepaper te ontvangen over:

    "Improved Dust Collection in Industrial Environments"

    Relevante onderwerpen:

    Webinar: Creëer een veilige en stabiele werking van centrale ontstoffingssystemen

    In dit webinar delen we onze gedachten en best practices over het creëren van veilige en stabiele industriële operaties

    Read More »

    Stofafzuig oplossingen

    Op maat gemaakte stofafzuigoplossingen die complexe industriële uitdagingen oplossen, wat resulteert in veilige en gezonde werkomgevingen

    Read More »

    Energieterugwinning Scrubber

    Energie terugwinnen en tegelijkertijd vervuilde industriële afvalstromen reinigen

    Read More »